B2C

Hoe kun je het beste laadpassen vergelijken?

Veel mensen zijn op zoek naar de beste laadpas. Laat ik je maar direct uit de droom helpen: de beste laadpas voor iedereen bestaat niet, het is verschillend per persoonlijke situatie.

(Opfrisser nodig over hoe laden met een laadpas werkt? Bekijk snel deze video en je bent weer up-to-date! https://www.youtube.com/watch?v=1YTmV7KugCs)

De reden dat er niet 1 ultieme laadpas bestaat, is dat iedereen laadt bij andere laadpunten. Bij het ene punt vaker dan het andere. En van verschillende aanbieders. Soms vaak en soms bijna niet bij een snellader, etc.

Het vergelijken van laadpassen kan daarom lastig zijn, omdat er zo veel aanbieders zijn met allemaal verschillende voorwaarden en tariefstructuren.

Je kan daarom het makkelijkst vergelijken op:

  • Abonnementsvorm
  • Tarieven bij de laadpalen die jij veel gebruikt

Abonnementsvorm: gratis of abonnement?

Bij een pas met abonnement betaal je een vast bedrag per maand voor de laadpas. Voor dat bedrag kun je vaak een onbeperkt aantal laadsessies starten. Je betaalt alleen de aanbieder van de laadpaal voor de verbruikte stroom.

Bij een gratis laadpas betaal je geen abonnementskosten, maar vaak een starttarief per laadsessie. Daar bovenop komt dan nog de prijs per kWh die je aan de laadpaal exploitant betaalt.

Hang je je auto niet zo vaak aan een publieke laadpaal, dan kun je beter een laadpas zonder abonnement nemen. Je betaalt dan wel een starttarief per laadsessie, maar geen vast bedrag per maand.

Er is een omslagpunt wanneer een laadpas met abonnement goedkoper wordt dan een gratis laadpas. Na 12x per maand laden met dezelfde pas zullen al die starttarieven van je gratis pas duurder uitvallen dan het maandelijkse abonnement.

Prijzen: vaste tarieven of CPO tarief?

De tarieven die je betaalt per kWh en als starttarief kunnen verschillen per laadpas en per laadpaalaanbieder (CPO, charging point operator).

Sommige laadpassen zijn goedkoop bij slechts een paar laadpunt aanbieders. Maar als jij juist vooral laadt bij die aanbieder, kan je dat veel geld schelen.

Hetzelfde geldt voor bepaalde snellaad exploitanten. Het scheelt je zo een bedrag gelijk aan enkele koppen koffie per laadbeurt als je de laadpas gebruikt die het beste tarief heeft voor die specifieke aanbieder.

Vergelijken is persoonlijk

Maak voor jezelf goed de afweging welke laadpunten je zelf veel gebruikt, en waar je oplaadt. Het vinden van de beste laadpas voor jou is dan zo gepiept.

Het loont om laadpassen te vergelijken en er meerdere op zak te hebben, zodat je bij meer laadpunten goedkoop terechtkunt.

Ben je op zoek naar een overzicht van alle laadpassen, mét en zonder abonnement? Bekijk de uitgebreide laadpas vergelijker van Passie Voor Laden.