B2C

Allinclusivekoning.nl onderzoek: Vakantie naar Turkije boeken in 2024/2025

Het grootste deel van Turkije ligt in Azië, een klein deel ligt in Europa. De hoofdstad is Ankara. De mooie stad in Europa is Istanbul, aan de Bosporus. Op het hoogland ligt een zoutmeer van 1652 vierkante kilometer. Armenië bestaat uit vulkanische grond. Daar ligt ook de berg Ararat, 5156 m hoog. De rivieren zijn niet geschikt voor scheepvaart. In deze blog nemen we je mee op een virtuele reis naar Turkije

Algemene informatie voor uw vakantie in Turkije

1100 Voor Chr. heerste de Griekse cultuur in Turkije. Later kwamen de Perzen en de Romeinen. Keizer Constantijn verplaatste zelfs de hoofdstad van Rome naar Constantinopel, het toenmalige Byzantium. Het Osmaanse Rijk dat in 1300 Turkije regeerde, duurde tot na de Eerste Wereldoorlog. De Osmanen kozen voor Duitsland. Na de oorlog kregen de Grieken de Egeïsche kust. In 1923 ontstond de huidige republiek onder Atatürk. Die zorgde ook voor scheiding van kerk en staat. Na zijn dood schommelde Turkije steeds tussen democratie en dictatuur. Nu is het land democratisch, wel met een grote Islamitische invloed. Men wil toetreden tot de EU.

Ideaal vakantieland voor een all inclusive vakantie

Het klimaat in het binnenland is veel heter dan aan de kusten. Vooral in het zuiden is een mediterraan klimaat. De godsdienst is de Islam. Toeristische gebieden zijn de west- en de zuidkust. Men betaalt met de Lira, maar met euro’s is het bijna overal mogelijk. Creditcards worden geaccepteerd. De Turken eten vlees- en vismaaltijden met verse groenten. Extra lekker is de meze, meerdere kleine hapjes die als lunch of diner kunnen worden genuttigd. De kok doet er zijn best op.

Natuur, bezienswaardigheden en steden in Turkije

Ankara wordt niet mooi gevonden. Binnen de muren is de hoofdstad 7de eeuws. Men vindt er het mausoleum van Atatürk. Ook het museum van Anatolische beschavingen is de moeite waard. Op de hoogvlakte van Centraal Anatolië ligt Cappadocië, een natuurwonder, ontstaan na drie vulkaanuitbarstingen 40 miljoen jaar gelden. In de ontstane tufsteen werden woningen uitgehakt en tot de jaren ’50 zijn die bewoond geweest. Het Zwarte Zeegebied heeft een authentiek Turks landschap met ongerepte natuur. Trabzon, het laatste Christelijke bastion, heeft veel kerken en kloosters. Het Sumelaklooster, hoog gelegen, wel vervallen, is toch een hemelse plek. Ook staat er een Aya Sofia uit de 13 eeuw met prachtige fesco’s. De meeste stadjes dreven vroeger handel langs de zijderoute.

Excursies naar plekken met historie

In Istanbul, een bruisende moderne stad, speelt het leven zich af op straat, arm naast rijk. In het Tpkapi paleis zijn meerdere musea te bezichtigen. De beroemde Aya Sophia, kerk uit de Byzantijnse tijd, werd later moskee. In de Basilicacisterne vindt men een ondergronds paleis, een waterreservoir, prachtig om te zien en te horen. De Chorakerk toont zijn prachtige fresco’s en mozaïeken. Vanuit de strandplaats Bodrum, aan de westkust, kan men op excursie naar de vele archeologische opgravingen in de buurt. Troye, Efeze en Didyam tonen hun schatten. De paradijselijke stranden van Kusadasi nodigen uit tot een all inclusive vakantie. In Pamukkale zijn Romeinse opgravingen te zien, maar het grootste wonder zijn de kalkterrassen, waar men kan baden, goed voor de huid, in zwavelbronnen. De oude haven Antalya, aan de zuidkust, kent oude authentieke steegjes, fraaie Osmaanse huizen, een archeologisch museum en prachtige moskeeën. De Deliller karavansaray uit de 16 eeuw in Mardin is een bezoek waard en ook het Deyrul Zafaran klooster. Alanya, met zijn vesting en haventje, wel toeristisch, is toch wel erg de moeite waard.